Hogyan vélekedünk az orosz-ukrán konfliktusról? – kutatási eredmény

0 Comments

A háború kitörésének a lehetősége már régóta fennállt, azonban az egész világot meglepte, hogy az orosz csapatok elkezdték Ukrajna területeit bombázni.

A SEDO Research Kft. munkatársai a háborúval összefüggésben készítettek egy öt országra (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária) kiterjedő felmérést. Ebből a kutatásból kiderül, hogy miként vélekednek a háborúról, valamint képet kaphatunk arról, mit várnak a saját országuktól felhasználóink: milyen segítséget kell(ene) nyújtania a Ukrajna számára, illetve, hogy egyénenként mit tesznek ebben a helyzetben.

Hazánkban, Lengyelországban és Csehországban a legidősebb korosztály aggódik a legnagyobb mértékben az ukrajnai események miatt. Itthon a megkérdezett 60 év feletti férfiak 71%-a és az 55 év feletti nők 69%-a nagyon aggódik a szomszédos országban zajló események miatt. Ez valahol érthető is, hiszen többségük legalább egy háborút már megélt korábban, tudják, hogy ez mit jelent, jelenthet rájuk nézve.

A 3 legfontosabb feladat, amit az országuktól várnak az állampolgárok

Kiemelkedő összefogás látszik mind az öt országban a segítségnyújtás terén: a menekültek befogadását szinte mindegyik országban nagy százalékban támogatják az emberek (a csehek 84,8%-a, a szlovákok 81,8%-a, a lengyelek 88,3%-a, a magyarok 85,1%-a, valamint a bolgárok 77,2%-a támogatja a menekültek befogadását).

Hazánkban a falvak lakói kevésbé nyitottak a menekültek településükre történő befogadására (31%), amíg a kisebb és közepes méretű városok lakói esetében már magasabb az arány (40%) és a leginkább befogadónak a nagyvárosok lakói voltak (47%).

Minden ország megkérdezettjei egyetértenek abban, miszerint fontos a humanitárius segítségnyújtás Ukrajna számára.

A harmadik hely viszont már megosztóbb volt: Bulgária, Szlovákia és Magyarország szerint az orvosi segítség nyújtása elengedhetetlen. Ezzel szemben a csehek és a lengyelek úgy gondolják, hogy az állam harmadik legfontosabb feladata az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetése.

A saját országuk belépése a háborúba eltérő mértékben van jelen az öt ország lakói között. Csehország (12,6%) és Lengyelország (12,7%) állampolgárai szinte azonos véleményen vannak a katonai csapatok küldését illetően Ukrajnába, amíg hazánkban csupán 3,8% támogatja ezt és a szomszédos Szlovákiában (6%) se sokkal többen, Bulgáriában (2,2%) pedig még nálunk is kevesebben lépnének ebbe az irányba.

Reprezentatív kutatás 2022 márciusában futott a Magyar Országos Panelen, 500 fővel.

Az SOS Ukrajna adománygyűjtő kampányban tagjaink eddig közel fél millió forintot ajánlottak fel pontjaikból két szervezetünknek, akik az adományokat a fegyveres konfliktusok áldozatainak, menekülőknek, menekülteknek nyújtott humanitárius segélyekre, valamint a veszélyben lévő családok és emberek védelmére fogják felhasználni. Büszkék vagyunk tagjainkra!

Categories: